HITRI KONTAKT +386 02 88 53 480

Novinarska konferenca in dan odprtih vrat

Datum: 15.09.2016

Leseni vrtci na Koroškem

Srečanje vseh deležnikov

Lesoteka hiše ima izkušnje, znanje in ekipo strokovnjakov, kot so projektanti, energetiki, statiki, ki sodelujejo z njimi pri vseh projektih. Svoj kamenček v mozaik dodajo zanesljivi in kakovostni izvajalci, brez katerih bi bila izgradnja treh vrtcev v manj kot dveh letih utopija.
 
Čeprav se zgledujejo po skandinavskih deželah, kjer je poraba lesa na prebivalca zelo visoka, so vendarle drugačni, in to predvsem zaradi že omenjene gozdno-lesne verige in zaradi poudarjanja lokalnega: “Skandinavci so nam lahko zgled predvsem s svojo družbeno odgovornostjo, ki so se je pravzaprav ravno oni začeli prvi zavedati. Zato že sama besedna zveza gozdno-lesena veriga pove največ o nas. Verigo sestavljajo členi in močna je ravno toliko kot njen najšibkejši člen. Ni dovolj samo narediti hiše, predvsem mora biti všeč njenim stanovalcem.
 
V tej verigi nam je uspelo združiti prav vse, kar daje ta rezultat – domač les, domače znanje, tehnologijo in predvsem ljudi – ti so vedno najpomembnejši. Zavedamo se pomena verige za Koroško in za širše območje. Vrtec, ki ga danes predstavljamo, je cilj, končni produkt. Pomen tega pa je izraba vsega, kar imamo za cilj, ki ga želimo vsi – torej delovna mesta ob uporabi domačega znanja in materiala, zato da bi se naši otroci v tem objektu počutili kar najbolje. Verjamem, da jim je objekt domač prav z vseh vidikov. To pa je bil tudi naš namen.”
 
V Lesoteki želijo, da je v njihovih objektih vgrajenega čim več slovenskega lesa, čeprav določene lesne polizdelke še vedno kupujejo v Avstriji, ker pri nas primerna proizvodnja še ni vzpostavljena.
Župan Mestne občine Slovenj Gradec Andrej Čas je na novinarski konferenci povedal, da podobne projekte načrtujejo tudi v prihodnosti. Javno-zasebno partnerstvo, kakršnega je z gradnjo treh vrtcev občina sklenila z Lesoteko hiše, je po njegovem izrednega pomena za razvoj lokalnega okolja. Z odločitvijo, da izvedejo projekt v tovrstnem partnerstvu v obliki podelitve koncesije gradnje in upravljanja, ter s tem, da so  investicije uspešno končali in predali v obratovanje, so odstranili dvome in nezaupanje ter začeli odpirati nove poti partnerstvu med javnim in zasebnim. “Menim, da je pot do večje uporabe lesa in s tem do zagona lesne predelave možno najprej poiskati z domačim povpraševanjem. K temu pa lahko pomembno prispevajo javne naložbe – vrtci, šole in druge javne stavbe, ki jih gradimo z javnim denarjem. Uporaba lesa, kot osnovnega gradiva v javnih objektih,  je najboljša promocija in spodbuda za širšo uporabo v gradbeništvu. Vse, kar delamo z javnim denarjem, mora biti v skladu z načeli zelenega, krožnega gospodarstva. Sodelovanje z Lesoteko in Gozdnim gospodarstvom Slovenj Gradec daje priložnost domačemu gospodarstvu, domačim podjetjem in obrtnikom.”
 
Arhitektka Vesna Novak Temniker s podjetjem Lesoteka hiše sodeluje že od njene ustanovitve, kar samo po sebi govori, da gre za dobrega partnerja. Ker pa gre za leseno gradnjo, je to sodelovanje zanjo še poseben izziv. Lesena gradnja je namreč pri nas še precejšnja neznanka in zahteva znanje, ki ga s formalno izobrazbo arhitekti ne pridobijo. Arhitektka pritrjuje, da ob zasnovi takšnega objekta znanja, potrebnega za gradnjo lesenih objektov, v uradnem izobraževanju ni ravno na pretek, si ga je pa pridobila pri izbranih projektantih lesenih konstrukcij: “Zato sem kot projektantka, ki ji je les blizu, še posebej hvaležna za priložnost sodelovanja s strokovnjaki, kot je podjetje Lesoteka hiše, saj so dokazali, da lahko s svojim znanjem in inovativnostjo izvedejo vse tehnične podrobnosti, ki se sprva zdijo nemogoče, vendar so jih usposobljeni delavci sposobni realizirati v snovnem svetu. So zanesljiv partner in projektantsko konceptualno znanje dopolnijo s tehničnim.”
 
In kaj jo je vodilo pri snovanju vrtca na Legnu, ki je njen projekt?  “Pri snovanju objekta mi je bilo izhodišče dobro počutje otrok z upoštevanjem naravnih danosti prostora – lokacije. Umestitev novega vrtca maksimalno ohranja in izrablja danosti širšega prostora, kar pomeni, da se objekt maksimalno približa obema cestama z upravno servisnimi prostori, na drugih straneh pa ohranja čim večji delež zelenih, igralnih in športno rekreacijskih površin, kamor se razprostirajo štiri svetle in prostorne igralnice. Novi vrtec je nizkoenergijski in zgrajen v montažni leseni gradnji. Takšen način gradnje je časovno kratek, les kot gradbeni material pa zagotavlja najkakovostnejšo bivalno klimo, ki je pri razvoju in dobrem počutju otrok še posebej pomembna.” Vesna Novak Temniker ni presenečena nad odzivi sosedov v okolici gradbišča, ki so bili navdušeni nad hitrostjo gradnje, saj ni potekala prav nič hrupno.  Izvajalci so svoji usposobljenost in kakovost pokazali že pri gradnji večnamenskega doma na Kopah, ki je bila še zahtevnejša.
 
Arhitekt kar dveh vrtcev Lesoteke hiše, podgorskega in šmarškega, je dr. Jure Kotnik. S tako gradnjo ima veliko izkušenj tudi v tujini, a vendar je vsaka zgradba zase posebna in vsaka ima svoje zahteve. Z Lesoteko hiše, ki ga je povabila k sodelovanju tudi zato, ker je želela ob sebi strokovnjaka s tako širokim znanjem, so kljub poslom po celem svetu v letu in pol zasnovali dva vrtca, ki sta si med sabo precej različna. “Vsekakor sta izziv in želja prinesti v lokalno okolje najnovejše izkušnje z globalnega trga. Vrtca sta med seboj različna, ker so bile take tudi naloge in pričakovanja, predvsem pa okolji. Še vedno pa sta to objekta, ki maksimizirata površine za otroke, jim omogočata več stika z vrstniki, boljši dostop do didaktičnih vsebin, več je tudi stika z drugimi vzgojiteljicami kot v povprečnem vrtcu, več je gibanja, kar zagotovo dobro vpliva na otroke v obeh vrtcih.”
 
Kdo drug kot človek z izkušnjami s celega sveta bi lahko potrdil, da je Lesoteka hiše s svojimi vrtci zgled tudi tujim gradbenikom: “S tovrstnim sodelovanjem in izvedenimi projekti gradimo najboljše okolje za naše najmlajše in hkrati identiteto kraja ter samega podjetja. Občina je na področju spodbujanja lesene gradnje in lokalnega povezovanja naredila ogromen korak naprej. Brez težav se postavi ob bok tudi Avstriji, kjer imajo sicer neprimerno boljše pogoje. Vsi skupaj smo dokazali, da je mogoče z optimalnimi stroški dosegati presežke v vseh pogledih, tako z vidika arhitekture kot tudi z vidika zagotavljanja energijsko varčne gradnje in kakovostnega bivanja.”
 
Na uspešnost sodelovanja Lesoteke z dr. Juretom Kotnikom zagotovo vplivajo tudi inovativnost, odprtost in mladost, ki odlikujejo pristope obeh. “Po projektu v Šmartnem, ki je bil nagrajen tudi z nagrado lesena ikona, z objavami v medijih od ZDA, Kitajske, Irana, Izraela, Islandije do številnih evropskih držav, se je vzpostavilo zaupanje v projektiranje, saj je izvajalec prepoznal potencial in tudi marketing skozi arhitekturno oblikovanje, ki je posebno zato, ker je sveže in inovativno. Pozna se, da je vodstvo Lesoteke mlado in razume, da so principi tako imenovanega earned marketinga enakovredni klasičnemu oglaševanju in da tovrstna izpostavljenost pomeni tako promocijo kot gradnjo identitete podjetja, ki se lahko zaradi teh elementov postavi ob bok močnejšim, večjim igralcem v tej branži povsod po Evropi!” je še povedal Kotnik.

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o vsem, kar se dogaja v skupini Lesoteka

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o novostih na področju gozdarstva in lesarstva in o aktualnih zadevah v skupini Lesoteka.

Preberite tudi

Druge novice skupine Lesoteka

Aktualna in pomembna obvestila za kupce, partnerje in širšo javnost.