HITRI KONTAKT +386 02 88 53 480

Vrata je odprl drugi leseni vrtec na Koroškem

Datum: 01.09.2016

Vrtec Gozdni škrat

Legen pri Slovenj Gradcu

Cesti, ki sta precej blizu zgradbi na dveh straneh, nista zelo prometni in sta za otroke nemoteči, saj sta na osojni strani vrtca, na prisojni pa so otrokom na voljo zelene površine z igrali, s katerimi jih povezuje pokrita terasa, na katero imajo neposreden izhod iz igralnic.
 
Arhitektka Vesna Novak Temniker je vrtec zasnovala tako, da so na severni strani servisno-upravni prostori, na južni pa vzgojno-igralni.
Zanimivo je tudi, da vrtec na vsej svoji površini 632 m2 nima hodnikov. V objektu, zgrajenem po nizkoenergijskem standardu je vgrajenega okoli 150 m3 lesa smreke. Ustreza zelo visokim standardom požarne in potresne varnosti ter akustike odmevnega zvoka in med prostori.
 
Otroci so svečani program pod vodstvom vzgojiteljic popestrili s petjem in plesom, po uradnem delu pa so starše in stare starše popeljali na ogled novega vrtca in jih pogostili s prigrizki, ki so jih pripravili dijaki Šolskega centra Slovenj Gradec in Muta.
 
Ravnateljica Vzgojno-varstvenega zavoda Slovenj Gradec Ivica Vaukan je na slovesnosti poudarila predvsem odprtost nove zgradbe, kar je za otroke bistvenega pomena, saj to pomeni, da se lahko v vsakem trenutku prilagodi dejavnostim, ki jih izvajajo otroci. Seveda to pomeni tudi to, da so lahko skupine otrok večje ali manjše.
 
Direktor GG Silvo Pritržnik je poudaril, da je MO Slovenj Gradec ena od redkih, ki v svoj prostor vključuje toliko lesenih zgradb, v dobrem letu dni je namreč z javno-zasebnim partnerstvom podprla izgradnjo kar treh lesenih vrtcev. Čeprav na zunaj Gozdni škrat ni videti lesen, je njegova celotna konstrukcija v celoti lesena, a zaradi prilagojenosti okolju se je arhitektka Vesna Novak Temniker odločila za fasado, ki se z arhitekturnega in estetskega vidika vklopi med že obstoječe objekte, je še dodal Pritržnik.
 
Župan MO Slovenj Gradec Andrej Čas podpira leseno gradnjo, posrečen pa se mu zdi tudi izbor imen za vrtce, sploh za legenskega, katerega odprtje je časovno sovpadalo s prireditvami v Deželi škratov, ki vsako jesen razveseljujejo otroke od blizu in daleč. “Naložba v vrtca Legen in Podgorje je vredna 2,2 milijona evrov brez DDV, znesek pa bo občina skladno s pogodbo o javno-zasebnem partnerstvu plačevala z letno uporabnino 15 let, med ta leta se bo razporedil tudi DDV,” je pojasnil župan. Vrtca bosta po 15 letih prešla v last občine, ki jo bo takšno financiranje vseh treh lesenih vrtcev stalo okoli 500.000 evrov letno, kar je primerljivo z bančnimi posojili, ki bi jih sicer najeli za njihovo gradnjo.
 

Prijava na e-novice

Bodite obveščeni o vsem, kar se dogaja v skupini Lesoteka

Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o novostih na področju gozdarstva in lesarstva in o aktualnih zadevah v skupini Lesoteka.

Preberite tudi

Druge novice skupine Lesoteka

Aktualna in pomembna obvestila za kupce, partnerje in širšo javnost.